۱۳۸۶ آبان ۲۷, یکشنبه ۱۸:۳۴ By Hamedan , In old vr site
شكاف در 1+5 براي صدور قطعنامه سوم عليه ايران
خبرگزاري فارس: نشانههاي شكاف در گروه 1+5 با انتشار گزارش البرادعي ظاهر شده و با لغو نشست اين گروه كه قرار بود دوشنبه هفته جاري براي بررسي گزارش برگزار شود، آمريكا و متحدانش، مسيري دشوار را براي صدور قطعنامه سوم عليه ايران در پيش رو خواهند داشت.
به گزارش خبرگزاري فارس، محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در گزارش خود، بار ديگر با تأكيد بر صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهاي كشورمان، اعلام كرد كه ايران طبق برنامه و در چارچوب زماني از پيش تعيين شده، به بازرسان آژانس امكانات كافي براي دسترسي به افراد مرتبط با برنامه هستهاي را داده و به پرسشها و ابهاماتي كه در مورد اين برنامه براي آژانس وجود داشت پاسخ گفته است.
آژانس همچنين در گزارش خود، با اعلام تمركز روي موضوعات ديگر مداليته( آلودگي و مطالعات مشكوك) قبول كرده كه ابهاماتش در مورد دستگاههاي سانتريفيوژ اورانيوم از نوع پي1 و پي2 برطرف شده است.
بر اساس توافق مداليته ميان ايران و آژانس، در هر موضوعي كه قرار است ميان طرفين مورد بحث و بررسي قرار گيرد، آژانس از پيش دقيقاً سؤالات خود را مشخص و به كشورمان اعلام ميكند تا در حين بررسي سؤالي جديد مطرح نگردد و بعد از بررسي يك به يك سؤالات و اتمام موضوع، موردي ديگر براي بررسي در دستور كار قرار ميگيرد.
با انتشار گزارش البرادعي و به تأخير افتادن نشست 1+5 براي بررسي آن به دليل عدم حضور چين كه قرار بود 19 نوامبر برگزار شود، پيشبينيها حاكي از اين است كه جامعه بينالمللي در رسيدن به اجماع بر سر راهكاري مشترك در مورد فعاليتهاي صلحآميز هستهاي ايران دچار اختلاف بيشتر خواهد شد.
اعضاي 1+5 كه شامل اعضاي دائم شوراي امنيت سازمان ملل بهعلاوه آلمان هستند نگاههاي متفاوتي را نسبت به همكاريهاي ايران با آژانس دارند.
آمريكا، انگليس و فرانسه به عنوان سه عضو دائم شوراي امنيت كه بعضا آلمان هم آنها را همراهي كرده، همواره نيمه خالي ليوان را در گزارشهاي البرادعي مورد توجه قرار داده و بدون توجه به همكاريهاي ايران و عدم انحراف فعاليتهاي صلحآميز كشورمان، بر چشمپوشي ايران از حقوق مشروعش و تعليق فعاليتهايش تأكيد داشته و كشورمان را به اعمال تحريمهاي بيشتر تهديد كردهاند.
جرج بوش، رئيسجمهوري آمريكا پس از گفتوگو با «ياسوئو فوكودا» نخستوزير ژاپن در كاخ سفيد در واكنش به گزارش البرادعي تصريح كرد: «ما توافق كرديم اگر ايران به تعليق غنيسازي پايبند نباشد، فشار بينالمللي بايد افزايش يافته و افزايش خواهد يافت.»
دانا پرينو، سخنگوي كاخ سفيد،هم گفت: "اين گزارش بيانگر آن است كه ايران به سرپيچي از جامعه بينالمللي و دو قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل كه به اتفاق آرا تصويب شد ادامه ميدهد."
دولت انگليس نيز با اعلام اينكه گزارش آژانس را بدقت بررسي و نظر خود را در نشست آينده شوراي حكام آژانس كه قرار است پنجشنبه و جمعه هفته آينده (22 و 23 نوامبر) برگزار شود اعلام خواهد كرد با صدور اطلاعيهاي اعلام كرد، اگر مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز تأييد كند كه از مذاكره با مقامات ايراني نتيجهاي عايد نشده، دولت انگليس به دنبال تحريم بيشتر ايران از طريق شوراي امنيت و اتحاديه اروپا خواهد بود.
آمريكا و متحدانش در اين مقطع زماني نيز، تصويب قطعنامه سوم كه اعمال تحريمهاي شديدتر را در آن تدارك ديدهاند، بنوعي به گزارش البرادعي و سولانا كه قرار است اواخر ماه نوامبر ارائه شود، منوط كردهاند اما با گزارشي كه مديركل آژانس ارائه كرد تحليلگران بر اين عقيدهاند كه زيربناي فشارها و دخالت شوراي امنيت در پرونده هسته اي ايران سست شده است.
روسيه و چين نيز به عنوان دو عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل متحد با در نظر گرفتن همزمان نيمه پر و خالي ليوان، مخالفت خود را با تصويب قطعنامه تازهاي براي تشديد تحريم ايران ابراز كردهاند.
آنها معتقدند كه با توجه به همكاريهاي ايران و آژانس كه گامي رو به جلو و مثبت است، موضوع در حال حل شدن بوده و ديگر منطقي براي صدور قطعنامهاي ديگر و تشديد تحريمها وجود ندارد.
در آستانه تسليم گزارش آژانس به شوراي امنيت، "يان جيچي" وزيرخارجه چين كه به تهران سفر كرده بود در بازگشت اعلام كرد به اظهارات مقامات ايراني مبني بر اينكه اين كشور به دنبال دستيابي به سلاح اتمي نيست، اعتماد دارد.
چين با اعلام اينكه از حق ايران در برخورداري از انرژي صلحاميز هستهاي حمايت ميكند، تأكيد كرد كه ترجيح ميدهد شاهد پاسخ ايران به ابهامات مربوط به تمايلات هستهاي خود از طريق مذاكره با آژانس بينالمللي انرژي اتمي باشد.
در همين حال «ليو جيانچائو»، سخنگوي وزارت خارجه چين نيز در يك نشست خبري از كشورمان خواسته بود كه به درخواستهاي بينالمللي پاسخ مثبت داده و موضع نرمي را اتخاذ كند.
نگاهي به كنش و واكنشهاي موجود ميان اعضاي گروه 1+5 به ويژه روسيه با آمريكا و انگليس، نشان ميدهد كه اختلافات عميقتر و فراتر از چگونگي حل و فصل مسالمتآميز پرونده هستهاي ايران است به گونهاي كه ميتوان گفت، جامعه بينالملل شروع جنگ سردي ديگر در شكلي جديد را در حال تجربه است.
طرح آمريكا براي ايجاد پايگاههاي موشكي در كشورهاي اروپايي كه زماني جزو دايره نفوذ اتحاد جماهير شوروي بود، مخالفت گسترده روسيه را در پي داشته است بطوري كه ولاديمير پوتين، رئيسجمهوري روسيه ميگويد، طرح سپر دفاعي آمريكا مي تواند موجب ايجاد وضعيتي مشابه بحران موشكي كوبا در دهه 1960 شود.
روسها و همچنين تحليلگران، طرح سپر دفاع موشكي را تهديدي جدي براي امنيت روسيه ميدانند كه هدف اصلي دولت آمريكا از اجراي آن در واقع استفاده از اين طرح به عنوان اهرم فشار سياسي است.
اما مقامات آمريكايي تاكيد داشتهاند كه هدف از نصب سامانه دفاع ضد موشكي در اروپاي شرقي مقابله با روسيه نيست بلكه حفاظت از اروپاييان در برابر حملات موشكي كشورهاي ديگر است.
در هر صورت روسها نيز در واكنش به اقدامات آمريكا براي اجراي طرح مذكور، اجراي "پيمان نيروهاي متعارف در اروپا" را به تعليق درآوردند.
پيمان نيروهاي متعارف در اروپا تعداد سلاحهاي عادي شامل هواپيما، تانك، نفربر زرهي و توپ را درمناطق اروپايي روسيه را محدود كرده و بر اساس اين پيمان مراكز نظامي روسيه در اين مناطق بطور منظم مورد بازرسي قرار ميگرفت.
علاوه بر مشكلات متعدد موجود ميان روسيه و آمريكا، در ماههاي اخير روابط انگليس و روسيه از زمان جنگ سرد به پايينترين سطح خود رسيده و به يك جنگ ديپلماتيك تبديل شده است.
چند ماه پيش نيز به دنبال مخالفت دولت روسيه با استرداد "آندره لوگووي" عضو سابق "كا.گ.ب" كه متهم به قتل "ليوينكو " مامور سابق روسيه است، لندن چهار ديپلمات روس را از اين كشور اخراج كرد كه منجر به واكنش متقابل مسكو گرديد.
ليوينكو مامور سا
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
0 نظرات:
ارسال یک نظر